Главният архитект на Шабла Татяна Нейкова е глобена с 10 000

...
Главният архитект на Шабла Татяна Нейкова е глобена с 10 000
Коментари Харесай

Главният архитект на Шабла е глобена - разрешила строеж на сина си

Главният проектант на Шабла Татяна Нейкова е санкционирана с 10 000 лева за спор на ползи. Това заяви антикорупционната комисия КПКОНПИ. Нейкова заема поста от 2008 година През 2013 година тя издава позволение за градеж на двуетажна жилищна постройка в с. Тюленово. По план постройката е със 173 кв. м. и застроена повърхност на под земята етаж от 114 кв. м. През 2016 година притежателят на парцела, на чието име е било издадено посоченото позволение за градеж, го продал на сина на Нейкова Иван Нейков.

На 2 януари 2019 година Нейков подал молба за презаверяване на разрешението за градеж. Майка му я парафирала още същия ден. През август тя допълнила разрешението за градеж съгласно показан от сина й план за смяна на капиталовите планове. С него общо разгърната застроена повърхност на постройката е увеличена до 313 кв. м.

Пред КПКОНПИ Нейкова изяснява, че като основен проектант тя е била длъжна да презавери, а по-късно и да добави разрешението за градеж, без значение, че става дума за нейния наследник. Според Нейкова тя не е можела да си направи отказ, защото в общината няма различен чиновник с проектантска дееспособност.

Антикорупционната комисия не приема тези доводи. Според КПКОНПИ Нейкова два пъти е упражнила пълномощия като основен проектант в полза на своя наследник.

КПКОНПИ се самосезира по репортаж на Нова тв и обява във Facebook страницата на Асоциацията на парковете в България. Нейкова може да апелира в съда наложената й санкция.

Когато избухна абсурдът зам.-кметът на Шабла Цветелин Йорданов изясни пред Нова тв, че строежи могат да се подвигат на 30-40 метра от скалите на Тюленово, тъй като точно до там се простират селищните граници.

На практика на такова разстояние от морето от дълго време има къщи, вдигнати преди десетилетия. Регулационните проекти на селото са от 1990 година

Казусът има забавна предистория: през 2011 година теренът е продаден на частно лице за 39 500 лева, с което архитектът няма общо; през 2013 година е издадено разрешението за строеж; по обясненията на зам.-кмета Йорданов фамилията на Нейкова се снабдява с парцела едвам през 2016 г. 

" Има още над 20 празни имота на първа линия, които могат да се застроят ", заяви самата Нейкова пред уеб страницата " Актуално ". За кмета на Шабла Мариян Жечев нещата също са наред, защото теренът не е от предпазената зона, разпростряла се край морето. Освен това архитектката си пуснала декларация за спор на ползи. Екологът Тома Белев обаче счита, че парцелът е в предпазена територия за птиците по " Натура 2000 ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР